Gudgenby Homestead

Endearingly referred to as Gudgenby in a box, the Gudgenby Homestead project echoes the history of settlement in the Gudgenby Valley, ACT. It entices visitors to the Namadgi National Park Visitors Centre to consider the pioneer heritage of southern ACT, providing a lightweight shelter to the fragments of history beneath.

The timber slabs of this interpretive shelter are built from the remnants of the original Gudgenby Homestead that sheltered pioneer families from 1845 to 1964, and had been placed in a storage container for many decades awaiting a rebirth. A survey of the retained material revealed that there was sufficient building components to reconstruct the front wall and so evolved the notion of a finely crafted, contextual display box to house the wall – Gudgenby in a box.

The design of the shelter pays homage to the vernacular form of the original hut through its corrugated iron roof and steel and timber structure. The design also incorporates rammed earth in reference to another common early settler building system.

The sheltering structure was designed in collaboration with Scott Bland of Northrop Engineers, and the reconstruction of the slab wall with craftsman Myles Gostelow.

JS Murdoch Award for Heritage Architecture, ACT AIA Awards, 2014